آن دسته از افرادی که دنبال راه اندازی کسب و کار هستند و برای یافتن یک ایده خوب به پرس و جو و جست وجو می پردازند خیلی زود به ایده تزریق پلاستیک می رسند! این موضوع دو علت عمده دارد؛
- اول این که کشور ما، در این حوزه، به خاطر داشتن منابع سرشار نفت و البته تولید انواع مواد اولیه با گسترش پتروشیمی ها دارای مزیت نسبی است.
- و دوم هم این که محصولات بسیار متنوعی را می توان با در اختیار داشتن این مواد اولیه و البته دستگاه مربوطه ساخت؛ از انواع سبد میوه، ظروف پلاستیکی خانه و آشپزخانه، جالباسی، صندلی تا اسباب بازی ها و قطعات لوازم خودرو.
این تنوع باعث ایجاد انبوهی از ایده ها برای کارآفرینان می شود که می تواند هم ناب و هم جذاب باشد.
پیش نیاز های کار آفرینی در تولید محصولات پلاستیکی
از کجا شروع کنیم؟!
برای ایجاد یه شغل و سرمایه گذاری در صنعت تولید لوازم پلاستیکی نیاز به فراهم کردن پیش نیاز ها و ایجاد خط تولید است که شامل مراحل زیر می شود:
فرآیند آغاز کار ساده است؛
اما باید بدانید که قسمت سخت کار، بازاریابی و فروش محصول است. موفقیت در فروش مستقیما به کیفیت محصولی که برای تولید انتخاب می کنید وابسته است.
درباره فرآیند تولید؛ زمین، دستگاه و قالب

این تصویر نحوه کار دستگاه تزریق پلاستیک را نشان می دهد.
گرانول پلی اتیلن از مخزن مخروط بالا وارد سیلندر می شود. بدنه سیلندر که با گرمکن های قوی داغ می شود، گرانول را ذوب می کند. حرکت دورانی سیلندر و شکل مارپیچی درون آن (مانند چرخ گوشت) گرانول مایع شده را به درون قالب هدایت می کند. بعد از اتمام این فرآیند، برای لحظاتی تزریق مواد به قالب متوقف شده و سیستم سرمایش، مواد داخل قالب را سرد می کند. در آخرین مرحله قالب (که از دو قسمت تشکیل شده) باز می شود و محصول تولیدی به بیرون پرتاب می شود. بعد از این مرحله، فرآیند فوق دوباره تکرار می شود. هرچه قدرت خنک کنندگی دستگاه بیشتر باشد سرعت تولید بیشتر خواهد بود. دستگاه تزریق پلاستیک را می توانید از شرکت های داخلی تولیدکننده یا واردکننده بخرید. قالب را نیز می توانید به شرکت های طراح سفارش بدهید. اطلس ماشین پلیمر یکی از این شرکت ها می باشد. بعد از این فقط به یک ساختمان و زمین نیاز دارید تا دستگاه را در آن قرار داده و محصولات را انبار کنید.
مشاهده ویدئوی نحوه کار با دستگاه تزریق پلاستیک سبدزنی
سرمایه و مهارت لازم جهت شروع کار چقدر است؟
یکی از اصلیترین معیارها برای شروع هر کاری برآورد سرمایهی لازم است. سرمایهی لازم برای شروع کار تزریق پلاستیک نیز به پارامترهای مختلفی بستگی دارد. اصلیترین هزینه در این کار مربوط به خرید دستگاه تزریق پلاستیک است.
در ادامه به برخی از موارد که می تواند بر قیمت دستگاه انتخابی شما تاثیر داشته باشد اشاره می کنیم:
1- با توجه به ابعاد قالب انتخابی شما قیمت دستگاه تغییر خواهد کرد؛ مثلا چنانچه قصد تولید یک قطعه اسباب بازی یا سبد سبزی آشپزخانه را دارید فضای قالب کمتر از 30 سانتیمتر برای کار شما کافی است اما چنانچه بخواهید سبد بزرگ میوه تولید کنید باید فضای قالب دستگاه بیشتر باشد.
2-میزان سرمایش دستگاه بر سرعت تولید محصول دستگاه شما تاثیر می گذارد. در زمان خرید و برنامه ریزی تولید به این موضوع توجه کنید.
3- در مورد هزینه های جاری، باید توجه داشت که قیمت آب (برای سرمایش) و برق برای دستگاه هم مبالغ قابل توجهی می شود که باید در نظر داشته باشید. ضمن آن که انتخاب دستگاه مناسبتر می تواند از این هزینه ها بکاهد.
جدول زیر سرمایه مورد نیاز جهت شروع کار و برخی ملاحظات آن را با نرخ های قبل از سال 1396 نشان می دهد.

سرمایه و مهارت لازم؛ حداقل 80 میلیون تومان ناقابل (قبل از سال 1396)
سرمایه مورد نیاز برای آغاز کار در سال 1400
ارزانترین دستگاه موجود در بازار قیمتی در حدود 300 میلیون تومان دارد. بعد از آن نوبت به رهن و یا اجاره محل کارگاه و اخذ امتیازات لازم برای شروع کار میرسد که حداقل هزینه برای این بخش چیزی در حدود 500 میلیون تومان است.
تهیه قالب نیز از بایدهای کار است و با توجه به قطعهای که قصد تولید را دارید تغییر میکند. حداقل هزینه برای این کار حدود 100 میلیون تومان است. مواد اولیه استفاده شده نیز با توجه به خواصی که انتظار دارید انتخاب میشوند. چرا که اگر هدف ساخت قطعهای با استحکام بالا باشد،
مواد اولیهی متفاوتی را نسبت به قطعهای خواهد داشت که ویژگی دیگری را از آن انتظار دارید. در هر صورت ارزانترین مادهی اولیه مربوط به polyethylene است که قیمت آن به ازای هر یک کیلو 20 هزار تومان است.
جمع تمامی این هزینههای گفته شده چیزی در حدود 920 میلیون تومان است. البته فراموش نکنید که این رقم با در نظر گرفتن حداقل قیمتها محاسبه شد و هزینه هایی مثل آب و گاز و برق مورد نیاز دستگاه را نیز باید در نظر گرفت که با توجه به شرایط میتواند به مجموع هزینه های بیافزاید.
جدول سرمایه لازم جهت شروع کار تزریق پلاستیک و کسب درآمد از آن در سال 1400
# |
تجهیزات لازم |
حداقل سرمایه لازم (ریال) |
1 |
دستگاه تزریق |
3,000,000,000 |
2 |
قالب |
1,000,000,000 |
3 |
مواد اولیه (1000 کیلو) |
200,000,000 |
4 |
ساختمان و امتیازات |
5,000,000,000 |
مجموع |
9,200,000,000 |
سرمایه مورد نیاز برای انجام کار تزریق پلاستیک در سال 1402
همان طور که در جدول زیر مشاهده می کنید ارزان ترین دستگاه 630,000,000 تومان می باشد. در ادامه شما سرمایه لازم برای مواردی از جمله قالب دستگاه تزریق پلاستیک، مواد اولیه به ازای هر کیلو، رهن و اجاره محل کارگاه و هزینه هایی مثل آب و گاز و برق مورد نیاز دستگاه را نیز باید در نظر بگیرید که جمعا مبلغ آن 1,932,000,000 تومان می شود. البته با توجه به نوسانات بازار این ملبغ ممکن است متغییر باشد.
جدول سرمایه لازم جهت شروع کار تزریق پلاستیک و کسب درآمد از آن در سال 1402
# |
تجهیزات مورد نیاز |
حداقل سرمایه لازم (ریال) |
1 |
قیمت دستگاه تزریق پلاستیک اطلس |
6,300,000,000 |
2 |
قالب تزریق پلاستیک |
2,100,000,000 |
3 |
مواد اولیه به ازای هر 1000 کیلو |
420,000,000 |
4 |
ساختمان و امتیازات |
10,500,000,000 |
مجموع |
19,320,000,000 |
در ادامه به برخی از موارد که می تواند بر قیمت دستگاه انتخابی شما تاثیر داشته باشد اشاره می کنیم:
1- قیمت دستگاه با توجه به ابعاد قالب تغییر می کند؛ مثلا چنانچه قصد تولید یک قطعه اسباب بازی یا را دارید فضای قالب کمتر از 30 سانتیمتر برای کار شما کافی است؛ اما چنانچه بخواهید تولید کنید باید فضای قالب دستگاه بیشتر باشد.
1- با توجه به ابعاد قالب انتخابی شما قیمت دستگاه تغییر خواهد کرد؛ مثلا چنانچه قصد تولید یک قطعه اسباب بازی یا سبد سبزی آشپزخانه را دارید فضای قالب کمتر از 30 سانتیمتر برای کار شما کافی است اما چنانچه بخواهید با توجه به درامد سبد بزرگ میوه تولیدات خود را انجام دهید باید فضای قالب دستگاه بیشتر باشد.
2- میزان سرمایش دستگاه بر سرعت تولید محصول دستگاه شما تاثیر می گذارد. در زمان خرید و برنامه ریزی تولید به این موضوع توجه کنید.
3- در مورد هزینه های جاری، باید توجه داشت که قیمت آب (برای سرمایش) و برق برای دستگاه هم مبالغ قابل توجهی می شود که باید در نظر داشته باشید. ضمن آن که انتخاب دستگاه مناسبتر می تواند از این هزینه ها بکاهد.
4- دستگاه تزریق پلاستیک در داخل تولید می شود اما دستگاه های خارجی و چینی هم در بازار وجود دارد. قیمت ها هم حداقل 100 میلیون تومان است اما با خرید دستگاه های دست دوم می توانید کار خود را با در نظر گرفتن حدود 50 میلیون تومان برای این منظور راه بیندازید.
5- قیمت قالب بسته به پیچیدگی محصول، دقت آن متغیر است. استفاده از قالب های از قبل طراحی شده - مثلا سبد میوه استاندارد- از قیمت قالب سفارش و تولید قالب می کاهد.
6- مواد اولیه لازم برای شروع یک تن در نظر گرفته شده تا بتوان کار را با حدود 4 میلیون تومان شروع کرد. اگر بتوان محصولات تولیدی از این یک میلیون تومان را به سرعت فروخت می توان از درآمد کسب شده برای خرید مواد اولیه لازم برای دور های بعدی تولید استفاده کرد. در غیر این صورت نیاز به سرمایه اولیه بیشتری دارید.
محاسبه هزینه های مرتبط با انجام کار تزریق
برای محاسبه تزریق پلاستیک فاکتورهای زیادی وجود دارد. از جمله این فاکتورها در نظر گرفتن هزینهی مواد اولیه، هزینهی ماشین کاری و مدت زمانی است که باید صرف عملیات ساخت شود. منظور از ماشین کاری هزینهای است که قرار است صرف ساخت قالب شود. زیرا هر قالب برای جسم خاصی با ابعاد و اشکال مختلفی تولید میشود. هزینهای که صرف تولید قالب میشود با تعداد قطعههایی که قرار است تولید شود رابطهی عکس دارد.
با توجه به موارد گفته شده میتوان فرمولی به شکل زیر ارائه داد:
هزینه نهایی تزریق پلاستیک = هزینه مواد اولیه (نوع مواد و حجم مواد مصرفی) + هزینه ساخت قالب + هزینه زمان اختصاص داده شده به کار با توجه به نیروی انسانی یا ماشینی
درآمد ماهیانه حاصل از تزریق پلاستیک
از آنجا که تزریق پلاستیک صنعتی نوپا است و در شیوههای جدید آن کمتر به محیط زیست آسیب وارد میشود، روز به روز بازار کار آن رشد میکند. در حال حاضر با پیشرفته شدن دستگاه ها و رونق گرفتن این صنعت درآمد حاصل از تزریق پلاستیک روزانه از 10 میلیون تومان هم بیشتر است که در یک ماه این سود چیزی در حدود 250 الی 300 میلیون تومان خواهد بود. البته برای این کار نیاز به نیروی متخصص، دستگاه های حرفه ای، خرید مواد اولیه گران قیمت و بازاریابی فروش می باشد.
مختصری در مورد اجزا و عملکرد دستگاه تزریق
تا این قسمت در مورد تمامی موضوعات مختلف در مورد روش تزریق پلاستیک صحبت کردیم. اما تمامی این کارها در صورتی امکانپذیر خواهند بود که به یک دستگاه تزریق پلاستیک دسترسی داشته باشیم. در حقیقت اصول و پایه تمامی این مراحل دستگاه مخصوص این کار است.
دستگاه تزریق پلاستیک از دو قسمت اصلی تزریق و قالبگیری تشکیل شده است. به این صورت که هر یک از این دو قسمت خود از چندین جز تشکیل میشوند. اصلی ترین اجزای بخش تزریق عبارتند از: قسمت مارپیچی، نازل، بخش ورودی مواد اولیه، حرارت دهی و گرم کردن مواد اولیه.
قالب گیری نیز به بخشی گفته می شود که مواد اولیه در آن شکل نهایی را به خود می گیرند و سپس طبق شرایط خاص خنک شده و از قالب خارج میشوند. این دستگاه در حین سادگی دارای برخی اجزای حساس میباشد که باید طبق اصول و شرایط خاص کار کنند.
به عنوان مثال تنظیم دما برای گرم کردن، ذوب کردن پلاستیک و سپس ریتم سرد شدن آن باید با دقت بالایی توسط تنطیمات دقیق دستگاه انجام شود. پس در واقع دستگاه تزریق پلاستیک اساس کار برای انجام تزریق و ایجاد یک قطعهی نهایی است.
اصول قالب سازی و درامد حاصل از آن
یکی از واجبات هر کاری رعایت اصول آن است. از آنجایی که پایهی انجام تزریق پلاستیک بدون عیب و نقص، طراحی یک قالب بدون ایراد است. بنابراین باید یک سری اصول اولیه و مهم رعایت شوند.
در نتیجه در ادامه قصد داریم تا اصول طراحی قالب تزریق پلاستیک را به صورت کاملا خلاصه مورد بررسی قرار دهیم. چرا که برای طراحی صحیح شکل قالب با توجه به قطعهای که قرار است تولید شود، باید موارد زیادی را در نظر گرفت. همچنین می توان از طریق فروش این قالب های نیز کسب درامد جداگانه انجام داد. این موارد عبارتند از:
در نظر گرفتن نوع دستگاه تزریق پلاستیک
معمولا دستگاههای تزریق پلاستیک در دو دستهی افقی و عمودی قرار میگیرند. از این رو توجه کردن به این موضوع در حین طراحی قالب اهمیت بالایی دارد. چرا که میتواند نوع طراحی را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد.
در نظر گرفتن محل قالب گیری و تزریق دستگاه
اینکه قالب قرار است در چه محلی از دستگاه قرار بگیرد و یا تزریق قرار است به چه صورتی و از چه سمتی انجام شود تاثیر بسیار بالایی بر طراحی قالب دارد که نباید این موضوع نادیده گرفته شود.
در نظر گرفتن نوع انتقال مواد
معمولا دستگاه تزریق پلاستیک به دو صورت مارپیچی و یا پیستونی مواد را به درون قالب منتقل میکند. از این رو در نظر گرفتن این پارامتر نیز اهمیت بالایی در اصول طراحی قالب تزریق پلاستیک دارد.
در نظر گرفتن نوع حرکت صفحه متحرک دستگاه
نکته مهم دیگر در نظر گرفتن نوع حرکت صفحه متحرک دستگاه است. به این صورت که دستگاه تزریق پلاستیک به دو صورت جکی و یا بازویی حرکت میکنند که در حین طراحی قالب باید در نظر گرفت.
چگونه تصمیم بگیرم که چه محصولاتی تولید کنم؟
فرآیند تولید، با همه ریزه کاری هایی که در اجرا دارد، چندان پیچیده نیست و یادگیری مهارت کار با دستگاه هم چندان سخت نیست. برخی فکر می کنند که با تهیه وام و خرید دستگاه و راه اندازی کارگاه، کار تمام است اما باتجربه تر ها می دانند که شاید کمتر از 20 درصد کار است؛ امروز برنامه ریزی، بازاریابی و فروش است که تعیین کننده میزان کارآمدی ایده شماست. لذا اولین اقدام شما باید تحقیق کافی و طراحی برنامه فروش باشد.
گفتیم که با تزریق پلاستیک می توانید کالا های مختلفی تولید کنید؛ پاسخ «کدام کالا؟» را برنامه فروش شما خواهد داد. فرآیند منطقی این است که گروه های کالایی را در نظر بگیرید، مثلا:
1- لوازم پلاستیکی منزل مثل سبد سبزی، آبکش، پارچ، جاروی پلاستیکی، جالباسی، کفشور، مگس کش، چهارپایه حمام، جاصابونی و...
2- راه اندازی کارگاه تولید لوازم بسته بندی و حمل و نقل مثل: سبد میوه، سبد حمل مرغ، انواع پالت ها و...
3- قطعات کالا های دیگر مثل عروسک، قطعات لوازم خانگی، قطعات خودرو، برخی لوازم برق کشی ساختمان و ...
در هر کدام از این گروه ها شما مشتریانی دارید که برقراری ارتباط با آن ها روش مخصوصی دارد؛ مثلا دسته اول را باید از طریق مراکز فروش بیابید، در مورد دسته دوم باید با تولیدکنندگان میوه و مرغ یا مراکز درگیر با حمل و نقل کاغذ و کتاب و... ارتباط برقرار کنید و در مورد سوم باید سراغ صنف تولیدکنندگان این لوازم بروید و ببینید که قصه چند چنده؟
در مرحله بعد باید بازیگران گروه کالایی را بشناسید؛ یعنی این که چند تولیدکننده در کشور و منطقه هم اکنون فعال اند و چند واحد در حال راه اندازی است؟ میزان واردات (بازیگران خارجی) کدام اند؟ صنایع پیشین و پسین چگونه اند؟ و...
بعد از این فرآیند خواهید توانست تصمیم درستی درباره این که چه چیزی تولید کنم بگیرید.
در شماره های آتی با ارائه اطلاعاتی از بازیگران صنعت پلاستیک در کشور، فضای کلان صنعت و سهم آن در اقتصاد ملی، میزان واردات و شرایط صادرات با شما در یافتن پاسخ این سوالات همراهی خواهیم کرد.