دستگاه تزریق پلاستیک مخصوص پریفرم (پت PET)

آیا قصد دارید یک خط تولید پریفرم جدید اضافه کنید؟ یا به عنوان یک تجارت جدید و سود آور در این بخش فعالیت نمایید؟ آیا می دانید چگونه تجهیزات مناسب و استاندارد تولید پریفرم را انتخاب کنید؟ برای ورود به این کار شما باید در ابتدای امر شناخت کاملی از خواص ماده ترمو پلاستیک (پت) PET و نیز اطلاعاتی مانند وزن پریفرم، قطر دهانه، نوع رزوه، ظرفیت روزانه مورد نیاز، دستگاه تزریق پریفرم (دستگاه تزریق پت) و غیره را در اختیار داشته باشید. سپس بر اساس این اطلاعات، دستگاه تزریق پلاستیک توانمند و متناسب با محاسبات صورت گرفته را تهیه نمایید.
در نهایت با اطلاع کامل و بهره مندی از آموزش های لازم  در خصوص فرآیند، اقدام به راه اندازی خط و بهره برداری از تجهیزات راه اندازی شده نمائید.  
مجموعه اطلس ماشین با بهره گیری از مهندسین مجرب در زمینه مشاوره فنی و نیز دارا بودن دستگاه تزریق پریفرم و لوازم جانبی لازم برای این امر شما را از تلاش برای کسب اطلاعات در هر مورد و زمینه ای در این خصوص و تلاش برای یافتن بهترین تجهیزات بی نیاز می نماید. همچنین شما در این مقاله به صورت کامل با دستگاه تولید پریفرم آشنا خواهید شد. 

(با مطالعه مقاله جدید ما، میتوانید به فهم بهتری از پریفرم و کاربرد های آن در علوم و صنایع مختلف دست یابید.)

دستگاه تزریق پریفرم

ویژگی های دستگاه تزریق پریفرم (دستگاه تزریق پت)

برای انتخاب یک دستگاه تزریق پریفرم (دستگاه تولید پریفرم) خوب میبایست به موارد زیر توجه کنید.
قدرت قفل گیره بالا
هیدروموتور قدرتمند جهت تسریع در موادگیری
قدرت بیشتر الکترو موتور و پمپ نسبت به مدل استاندارد
واحد گیره قدرتمند از چدن داکتیل
هیتر های سرامیکی ایزوله جهت حفظ دمای یکنواخت روی بدنه سیلندر
 تجهیز دستگاه به ماردون  با طول و طراحی مناسب  به منظور حفظ سلامت مواد PET
واحد تزریق قدرتمند جهت تزریق با فشار و سرعت بالا

قالب تزریق پریفرم

در تولید پریفرم مواد تشکیل دهنده آن که به صورت دانه های بسیار ریزی از پلی اتیلن به نام گرانول است پس از گاز گیری در دما و طی زمان مشخص و پس از مخلوط شدن با رنگ دانه های مربوطه بر اساس رنگ مورد نظر در دستگاه جانبی دوزینگ یونیت، وارد دستگاه تزریق پریفرم (دستگاه تولید پریفرم) شده و در قسمت سیلندر و ماردون تبدیل به ماده ذوب شده و روان قابل تزریق می گردد سپس با ایجاد فشار توسط جک های واحد تزریق وارد قالب مورد نظر می گردند. به منظور ممانعت از سرد شدن و سفت شدن مواد پیش از پر شدن و تکمیل فرآیند تزریق علاوه بر وجود تمهیداتی در طراحی قالب ، نیاز است تا دستگاه تزریق توانائی ایجاد فشاری بالاتر از شرایط استادارد در سایز مشابه خود را داشته باشد. برای این منظور سری از ماشین های تزریق پلاستیک  پریفرم (دستگاه تزریق پت) اطلس ماشین مجهز به سرور موتور و پمپ  تقویت شده بوده  تا براحتی و بدون اعمال فشار زیادی به دستگاه محصول مورد نظر را در زمان محاسبه شده  تولید نماید.

پلی اتیلن ترفتالات (PET) دارای چه ویژگی هایی می باشد؟ 

1.  استحکام بالا 
2.جذب رطوبت کم
3. شفافیت، سطح براق
4  مقاومت در برابر اسید ها
5.استحکام کشش بالا

مزیت دستگاه تزریق پریفرم (دستگاه تزریق پت) اطلس ماشین

استفاده از هیدرو موتور با گشتاور بالاتر در دستگاه تولید پریفرم
استفاده از ماردون با نسبت L/D بیشتر به منظور افزایش میزان سرعت و حجم موادگیری کاهش دمای مواد و بالا رفتن شفافیت محصول.
استفاده از هیترهای سرامیکی به منظور افزایش کیفیت و دقت دمای تولید شده بر روی سیلندر.
الکتروموتور و پمپ هیدرولیک با سایز بالاتر از دستگاه های استاندارد به منظور افزایش میزان فشار و سرعت دستگاه 
وجود سیستم PID بر روی کنترلر دستگاه به منظور مراقبت و اصلاح لحظه ای نوسانات دما به جهت ارائه محصول با کیفت بالاتر.
نیروی قفل گیره بالاتر نسبت به مدل های استاندارد در دستگاه تولید پریفرم
فاصله بیشتر تایبارها از یکدیگر به منظور سهولت در نصب و باز کردن قالب ها در دستگاه تزریق پریفرم
استفاده از تایبار با ضخامت کروم 0.10mm  جهت طول عمر و استحکام بیشتر
ساخت گیره از چدن داکتیل با طراحی شیار دار به منظور تسهیل در نصب انواع قالب
واحد تزریق قدرتمند جهت تزریق با فشار و سرعت بالا
قابلیت اتصال به سیستم ربات

از دستگاه تزریق پریفرم پت (دستگاه تولید پریفرم) می توان برای تولید ظروف پلاستیکی استفاده نمود.

 
 

نحوه تولید پریفرم و قالب گیری آن

PET یک پلیمر است و وزن مولکولی تعداد زنجیره های آن یکنواخت می باشد. 
در پروسه تولید پریفرم که مواد خام تشکیل دهنده آن معمولا از نوع پلی اتیلن (PET) است، ابتدا در قسمت قیف بالای دستگاه و با توجه به رنگ دلخواه سفارش با دانه های رنگ مورد نظر با نسبت مشخص شده و به صورت کاملا مخلوط انباشته می گردد. پس از ورود مواد مخلوط شده به سیلندر، پروسه ذوب شدن مواد ورودی با کنترل بسیار دقیق دما در نواحی مختلف سیلندر آغاز می گردد و  سرانجام این فرآیند، با تزریق مواد ذوب شده به داخل قالب پریفرم که می تواند در سایز و تعداد حفره های متفاوت طراحی شود به پایان رسیده و پس از انجام پروسه خنک کاری محصول نهایی ( پریفرم) از قالب ها خارج می گردد .
جهت افزایش میزان موادگیری در دستگاه های تولید پریفرم از سیلندر و ماردون با نسبت L/D بالاتر  یعنی به عبارتی طول بیشتر و قطر کمتر استفاده گردیده و نیز به منظور داشتن فشار و سرعت بالاتر در این سری از دستگاه ها از الکترو موتور و پمپ هیدرولیک با سایز بالاتر از دستگاه های استاندارد در طراحی ماشین استفاده می گردد.
رایج ترین شکل تولید بطری در دو مرحله انجام می شود.

نحوه تولید پریفرم

ذوب مواد

مواد اولیه ی پت به صورت دانه های بسیار ریزی از پلی اتیلن به نام گرانول موجود است که به وسیله ی دستگاه مکنده (شامل یک قیف و یک محور مارپیچ گردان شبیه چرخ گوشت)، به درون دستگاه تولید پریفرم کشیده می شود.
پس از گرم شدن گرانول ها در دمای بالا به وسیله المنت های سیلندر ماشین تزریق پلاستیک، آن ها به شکل خمیر در آمده و رنگ های مختلف در این مرحله به پلاستیک اضافه می گردند. سپس با فشار در قالب های مخصوص تزریق می گردند. پس از انجام این فرآیند پریفرم از قالب بیرون می آید و با سرد کردن سفت می شود. آن گاه برای شکل گیری نهایی به مقاصد گوناگون که شامل کارگاه یا کارخانه های بسته بندی مواد غذایی هم هست، فرستاده می شود.

شکل دهی _ قالب گیری

قالب تزریق پلاستیک یکی از رایج ترین روش های شکل دهی بطری ها است. در این حالت پریفرم تولید شده توسط دستگاه تزریق پلاستیک داخل قالب قرار گرفته و دوباره گرم شده و نرم می شود اما نه به اندازه ای که ذوب شود. سپس توسط دستگاه های مخصوص، باد به درون پریفرم ها تزریق می شود و بطری ها به شکل قالبی که در آن قرار گرفته اند در می آیند. پس از سرد و جامد شدن بطری ها، قالب را باز کرده و قطعات تولید شده را از آن جدا می کنند. سپس قالب دوباره بسته شده و فرآیند تکرار می شود و به این ترتیب تعداد زیادی بطری در زمانی کوتاه از پریفرم ها تولید می شود.

این دو مرحله می تواند یک جا و پشت سرهم انجام شود. اما جداسازی این دو مرحله برای این است که انتقال بطری های خالی با حجم زیاد به مقاصد به صرفه نیست و بهتر است که ابتدا پریفرم ها با حجم کم به مقصد حمل شوند و در آن جا شکل نهایی به آن ها داده شود.

شکل دهی و قاب گیری پریفرم (پت)

مراحل ساخت بطری آب معدنی و نوشابه پت در کارخانه

یکی از ماده های بسیار مناسب برای انتخاب برای بطری ها پلی اتیلن می باشد.
معمولا بطری ها به روش تزریق پلاستیک بلومولدینگ ساخته می شوند. در این روش فشار هوا در دو مرحله به کار برده می شود. مرحله اول پیش ضربه و مرحله دوم pre-below می باشد. که در مرحله دوم بطری با اعمال شدن یک فشار بالاتر به شکل نهایی و دقیق خود شکل می گیرد.

مراحل ساخت بطری پت توسط دستگاه تولید پریفرم

نتیجه گیری

عملکرد دستگاه قالب گیری تزریقی باید با طراحی سازگار باشد که باید بهبود یابد و طراحی پیچ مناسب عامل مهمی است که بر کیفیت پلاستیک تأثیر می گذارد، کلید فرآیند قالب گیری تزریقی پیش فرم است، موضوع مهمی برای تحقیقات آینده است.

انواع بطری ها و پت ها

اطلاعات تماس

دفتر مشهد

تلفن: (۰۵۱) ۳۶ ۵۱ ۳۶ ۸۱ - ۳

فکس: (۰۵۱) ۳۶ ۵۱ ۳۸ ۶۲

کد پستی: ۹۱۹۸۱-۷۴۴۵۹

آدرس : بزرگراه آسیایی، آزادی ۱۳۱، تقاطع چهارم

موبایل: ۰۹۱۲ ۷۳۳ ۹۳ ۳۱

دفتر تهران

تلفن: (۰۲۱) ۷۷ ۳۳ ۳۳ ۳۱

فکس: (۰۲۱) ۷۶ ۷۹ ۰۹ ۸۶

کد پستی: ۱۶۵۸۷-۴۹۸۵۹

آدرس : خیابان اتحاد، خیابان هشتم غربی، شماره ۲۳

موبایل: ۰۹۱۲ ۷۳۳ ۵۲ ۳۳